Chów, Hodowla, Handel

+48 606 330 324

Obejrzyj film „Selekcja i rozładunek jałowic" https://youtu.be/S09kVEoOjhw


HF Jałowice i Krowy

Jałowice cielne i krowy HF krajowe oraz import z Danii,Niemiec,Holandii,Czech

Rasa hodowana w kierunku wybitnie mlecznym. Wywodzi się z północno-zachodniej Europy, ale największy rozwój osiągnęła w USA i Kanadzie, gdzie trafiła z emigrantami z Holandii w XVII w.Genetyka z tych krajów jest wiodąca w wielu najlepszych hodowlach krajowych i europejskich.  Rasa charakteryzuje się wysokim wzrostem i dużym ciężarem ciała. Umaszczenie jest czarno-białe lub czerwono-białe.

Nasz materiał hodowlany cieszy się uznaniem hodowców w całym kraju, co potwierdzają kolejnymi zakupami a zwierzęta z Kujaw mają wielu swoich wiernych nabywców.

Parametry jałowic:

  • Waga: 550 - 600 kg
  • Wiek: 24-30 miesięcy
  • Dolew HF: ok. 100%
  • Wydajność matki:  8-11 tys. litrów, oraz 11-13 tys. również inseminowane  nasieniem SEXowanym.
  • Cielności 6-8 miesięcy

Dokumentacja jałowicy/krowy przy sprzedaży:

  • Paszport/zaśw. inseminacji/ potw. cielności
  • Kartoteka Hodowlana PFHBM/ rodowód
  • Decyzja Lekarza Powiatowego dopuszczająca sztukę do obrotu handlowego
  • Potwierdzenie cielności i zaświadczenie inseminacji

Dostarczamy bydło  ubezpieczonym specjalistycznym transportem 5 do 20 szt jednorazowo.



HF Czerwono-biały

Rasa ta jest w swojej budowie mocniejsza niż czarno-białe HF, uchodzi za łatwiejszą w hodowli.

Dostępne są głównie z importu, w Polsce rzadko  pojawiają się większe partie tych zwierząt.



Siemental

Jałowice i krowy Simental dostarczamy z obór krajowych oraz import z Czech i Niemiec.

Bydło simentalskie stanowi typ kombinowany mięsno-mleczny, dobrze przygotowany do warunków podgórskich i górskich. Głowa tych zwierząt prawie zawsze jest biała, duża o szerokim czole, nozdrzach i pysku. Tułów o umaszczeniu od słomkowego do wiśniowego z białymi plamami, cechuje bardzo dobre umięśnienie. Szyja jest gruba, klatka piersiowa szeroka i głęboka, dobrze rozbudowany jest brzuch. Krowy te cechuje  długowieczność. Szczyt mleczności osiągają zwykle w 5-6 laktacji. Pełna efektywność produkcji mleka występuje do dziewiątej laktacji.

Masa ciała  krów wynosi średnio 670 kg, wysokość w kłębie 136 cm

Jałowice czystorasowe najczęściej są dostępne w wieku 28-32 m-ce,

cielności 5-8 m-cy, wydajności matek ok. 6-7 tys. litrów, waga ok.600 kg.



Montbeliard

Jałowice Montbeliard, mocne bydło mleczne odznaczajace się łatwoscia hodowli, duża wydajnością mleczną i wysoka wartością mięsną . Wydajności 8-9 tys. należą do normy, a przyrosty byczków blisko 1,5 kg/ dziennie. dysponujemy materiałem z Czech i Francji.



Swiss Brown

Swiss Brown jest to bydło o kombinowanym typie mięsno-mlecznym, pochodzące ze Szwajcarii. Jego wydajność waha się w granicach 6000 litrów, przy zawartości białka 3,5 i tłuszczu 4,0%. Cechą charakterystyczną tej rasy jest wysoki udział genu kappa-kazeiny w mleku. Skład chemiczny mleka tej rasy krów sprawia, że jest ono odpowiednie do produkcji wysokogatunkowych serów. Brown Swiss charakteryzuje się bardzo dobrą płodnością i łatwością wycieleń. Zwierzęta szybko dojrzewają i dobrze wykorzystują pasze objętościowe.

Dostępne w imporcie z Niemiec i Austrii.



Red Danisch

Bydło czerwone Red Danish , nasza odmiana tej rasy  to Czerwona Polska jest najstarszą rasą bydła w naszym kraju. Umaszczenie tej rasy jest jednolite od czerwonego do ciemnoczerwonego. Posiada ciemne nozdrza i racice, silne nogi, wymię jest lekko owłosione. Masa ciała krów wynosi 450 kg, buhajów 900kg, wysokość w kłębie  odpowiednio 125 cm i 140 cm. Do zalet tej rasy zalicza się dużą odporność na choroby (m.in. mastitis, choroby kończyn), długowieczność,  wysoka płodność, dobre wykorzystanie pasz objętościowych. Zwierzęta odznaczają się dużą odpornością na słabe warunki utrzymania. Wydajność 6-7 tys. litrów jest rekompensowana wysoką zawartością tłuszczu i białka w mleku. Zawartość białka ogólnego, a zwłaszcza kazeiny, czyni je  przydatnym do produkcji serów podpuszczkowych.

Dostępne w imporcie z Danii.



Jerssey

Rasa JERSEY wywodzi się z angielskiej wyspy o tej samej nazwie. Rasę jersey zaliczamy do najmniejszych ras mlecznych. Cechuje ją zróżnicowane umaszczenie od jasnocielistego do ciemnobrunatnego z łatami na dolnej części tułowia. Głowa jest mała o dużych oczach, otoczonych ciemną obwódką. Tułów ma wąski przód, a stosunkowo szeroki zad, klatka piersiowa jest wąska, ale głęboka. Wymię poprawnie zbudowane, z wyrównanymi strzykami, w dotyku wyraźnie wyczuwa się tkankę gruczołową. Przeciętny ciężar krowy wynosi 350 kg, a buhajów 700 kg,  Wysokość w kłębie: krowy do 120 cm, buhaje do 145 cm. Rasa Jersey jest bardzo wydajna pod względem produkcji mleka. Mleko jest  kremowożółte, bogate w karoten, witaminę A, sole mineralne, zawiera wyjątkowo dużo tłuszczu (średnio powyżej 6%) oraz białka (zwykle  powyżej 4%). Rasa Jersey jest odporna na choroby. Do cech wyjątkowych należy wczesna dojrzałość rozpłodowa. Wydajności 6-7 tys. litrów.

Dostarczamy jałowice cielne i do zacielenia jak też cieliczki , w czystości rasy są dostępne zwierzęta z Danii .



Cielęta

CIELĘTA krajowe w  wadze 50-75 kg, krzyżówki mięsne międzyrasowe bez HF, dostarczamy w partiach 10-30 szt jednorazowo.

OPASY wadze 250-300 kg na zamówienie. 

Szczegóły i dostępność zwierząt ustalamy indywidualnie.